dinsdag 28 november 2017

AMBACHT door Kurt Focquart voor Knack weekend
Maatkledij is meer dan kledij
Bespoke tailor Aravinda Rodenburg (40) is al 11 jaar aan de slag als gespecialiseerd kleermaker van kostuums en hemden op maat en huist met zijn atelier en winkel in de Bagattenstraat. Hij leerde de stiel bij o.a. Guido Vanpoecke, een kleermaker uit Roeselare, en Edward Saxton. Die laatste is een autoriteit op het vlak van bespoke tailoring en heeft een zaak aan Savile Row, het mekka van de kleermakers in Londen.
Aravinda is een opvallende naam. Waar komt die vandaan?
“Mijn ouders waren hippies en zijn in de jaren 80 voor lange tijd op reis vertrokken. Op een bepaald moment zijn ze blijven hangen in de stad Auroville in Zuid-India, waar ik geboren ben. Ze hebben mij een typische Indische naam gegeven en lieten zich inspireren door Sri Aurobindo, een bekende Indische goeroe en symbool voor ‘de komst van het licht’.”
Wat is een bespoke tailor?
“Dat is een kleermaker die 52 uren spendeert aan het maken van een maatpak en drie pasbeurten voor de klant voorziet. In heel Europa zijn er nog maar 160 bespoke tailors en in ons land zijn we met vier.”
Hoe verloopt het proces van het maken van een pak bij u?
“In een eerste fase ontmoet ik de klant in mijn atelier, waar we van nul starten. Op basis van een grondig gesprek met de klant bepalen we de stijl, de stof en de afwerking van het pak. Vervolgens geef ik het patroon vorm door een basis te maken van geweven paardenhaar, kameelhaar en katoen. Daarop volgen twee pasbeurten in twee fasen, eerst het passen van de mock of de basis van het pak, later van een meer afgewerkt product. Daarna werk ik het pak perfect af tot in de kleinste details en volgt een laatste pasbeurt. Als de klant overtuigd is dat het kostuum hem als gegoten zit, kan hij het dan meenemen.
U werkt zonder vaste patronen of catalogus. Waarom die keuze?
“Ik kijk graag hoe iemand zich beweegt en zich presenteert. Op basis van die observatie en rekening houdend met met de wensen en behoeften van de klant laat ik mijn inspiratie werken. Maatkledij is meer dan kledij en dat wil ik in mijn ontwerpen tot uiting laten komen. Een maatpak is een middel om wie je bent in de verf te zetten.”
Wat kost een pak?
“We starten vanaf 2.200 euro voor een pak. Dat is duur, maar dat komt door de vele werkuren die ik nodig heb voor het maken van het kostuum en de prijs van de stoffen, die beginnen vanaf 160 euro per meter. Het duurste pak dat ik kan maken, kost 30.000 euro. Dat wordt gemaakt met de zeer hoogwaardige vicuñawol, die 7.000 euro per meter kost.”
Ik was verrast dat u als bespoke tailor een jeans draagt. Hoe komt dat?
“Enkele jaren geleden heb ik deelgenomen aan een evenement rond het thema goudkoorts, samen met enkele andere ambachtslui. De jeans is ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw, als kledingstuk voor de mannen die in de goudmijnen werkten. Voor dat bewuste event rond de goudkoorts heb ik een 100 procent authentieke jeans gemaakt volgens de traditionele technieken uit die periode. Sindsdien maak ik ook maatgemaakte jeansbroeken voor mijn klanten en draag ik er zelf ook graag een.”
U neemt zondag deel aan de Dag van de Ambachten. Wat mogen de bezoekers verwachten?
“We gaan demonstraties geven, het proces van het maken van een pak uitleggen en achtergrondinformatie geven, zoals bijvoorbeeld over de herkomst van de wol en de rol van de schapenboer daarin.”
Aravinda Rodenburg Bespoke Tailor, Bagattenstraat 137, 9000 Gent

aravindarodenburg.be